V hotelu, restauraci nebo jídelně je vždy potřeba více než jednu mrkvičku. Zelenina a zeleninové saláty jsou nedílnou součástí snídaně, oběda nebo večeře. Zelenina je základem většiny polévek, mnoha omáček a hotových pokrmů.
Balená nebo nebalená zelenina
Při nákupu je potřeba přijmout rozhodnutí, jestli používat již připravenou, očištěnou a nakrájenou balenou zeleninu, nebo raději koupit zeleninu k vlastnímu zpracování.
Výhody a nevýhody
- již očištěná a nakrájená zelenina je značnou úsporou času
- toto pohodlí je vykoupeno vyšší cenou, než pokud si zeleninu nakrájíte sami
- balením v PVC obalech dochází ke ztrátě vitamínů, zejména vitamínu C
- nakrájená zelenina nabízí více ploch, kde může docházet ke ztrátě vitamínů
- celá, nekrájená zelenina má v chladném prostředí delší trvanlivost. Nakrájenou zeleninu je potřeba zpracovat co nejrychleji.
- při nákupu balené krájené zeleniny bedlivě sledujte datum trvanlivosti. Při nákupu celé zeleniny stačí krátký pohled, aby jste zjistili jestli je čerstvá a kvalitní.
- důležitým aspektem krájené brukvovité zeleniny (brokolice, květák, zelí, kapusta) je, že v krájeném stavu rychle ztrácí Sulforafan, který zajišťuje detoxikaci organismu
Skladování zeleniny
Většinu druhů zeleniny skladujte v chladu a temnu. Při vysoké teplotě zelenina vadne a dochází k úniku vitamínů. Příliš dlouho skladovaná zelenina začíná plesnivět a není již poživatelná.
Zeleninu vždy očistěte a krájejte vždy odděleně od ostatních surovin – maso, ryby, drůbež. Saláty dejte do odstředivky na salát, ve které je velmi citlivě osušíte.
Zelenina se vzájemně ovlivňuje
Například rajčata uvolňují látku zvanou ethylén, který podporuje rychlost zrání (a stárnutí) zeleniny. Naopak některé druhy zeleniny na tuto látku reagují velmi citlivě. Spolu s rajčaty neskladujte brambory, okurky, pórek, brokolici, květák, špenát a růžičkovou kapustu.
Dávat nebo nedávat do ledničky
Ne všechno je vhodné do ledničky. V tabulce je uveden výběr ovoce a zeleniny s optimálními podmínkami pro skladování. Dále je uvedena citlivost na ethylén. Čím více hvězdiček – tím více tento plyn vydává nebo je citlivé na jeho příjem.
Buďte první kdo přidá komentář