Čokoládová fontána je zařízení sloužící pro čokoládové fondue. Spodní nádoba je ohřívaná a udržuje tak čokoládu v kapalném stavu. Ta je vtažena do středu válce pak vytlačena šnekem do horní části fontány. Odtud teče po vrstvách a vytváří čokoládový „vodopád“, do kterého namáčíme různé druhy potravin a ovoce.
Ať už používáte velkou profesionální nebo malou domácí čokoládovou fontánu, všechny pracují v podstatě stejně.
Vyberte si místo, kde chcete čokoládovou fontánu vystavit.
- Vyberte místo bez klimatizace, lítacích dveří, ne u tanečního parketu, u vchodových dveří, atd. Výběr správného místa je velice důležitý.
- Pokud postavíte fontánu pod klimatizaci, studený vzduch může ochladit čokoládu natolik, že začne tvrdnout a špatně poteče.
Nikdy nepoužívejte čokoládové fontány venku.
- Vím, že jste v pokušení, ale věřte mi. Není nic horšího, než závan větru a rázem je čokoláda všude, na vás i vašich hostech. Nečekaný liják může způsobit značné komplikace. A není-li vítr nebo déšť, je tu hmyz milující čokoládu.
Nastavte fontánu tak, aby byla v absolutní rovině. Je to velmi důležité, aby se čokoláda rozlévala rovnoměrně.
Vždy čokoládovou fontánu před přidáním čokolády předehřejte.
- Je-li v místnosti zima, budou kovové misky studené a pokud do nich nalijete čokoládu, může se stát, že ztuhne a špatně poteče.
Vždy buďte připraveni!
- Otestujte si čokoládovou fontánu dříve, než ji začnete používat před hosty, abyste se ujistili, že vše funguje správně. Přineste si dostatek papírových ručníků, houbičku, gumovou stěrkou, a dostatek vody. Používejte zástěru, čokoládu nechcete mít všude po sobě.
Nenechávejte elektrickou šňůru tak, aby o ní mohli hosté zakopnout. Není nic horšího, než rozlitá čokoláda po hostech a po zemi.
Neponořujte do fontány nic mokrého. Voda znehodnotí kvalitu čokolády.
Nikdy nenechávejte fontánu bez dozoru.
- Nejhorší ze všeho je skupina opilých hostů, která začíná dovádět s čokoládou. Je proto dobré určit osobu, která bude fontánu obsluhovat.
Nejtěžší je úklid čokoládové fontány.
- Pokud nemáte možnost fontánu umýt přímo na místě, je dobré mít s sebou dostatek plastových pytlů.
Nenechávejte čokoládu po skončení ve fontáně.
- Když se ochladí, ztvrdne a pak se velmi těžko myje. Zapnete-li šnek se ztvrdlou čokoládou ve fontáně, může dojít ke spálení motoru. Pokud čokoládu ve fontáně přeci jen necháte ztvrdnout, stačí zapnout topné těleso a čokoláda začne tát.
Buďte první kdo přidá komentář