Servírování vína má svá pravidla a víno by se nemělo nalévat do nevhodných či nevkusných sklenic. Sklenice by měla sama o sobě navodit příjemnou atmosféru a víno z ní by se nemělo jen pít, ale vychutnávat.
Nevhodné sklenice
- barevné – zkreslují barvu vína
- silnostěnné
- špinavé a mokré
Druhy vína ve skle
Bílé víno:
Víno servírujeme do sklenice tvarem podobným tulipánu, štíhlejšího provedení. Má menší prostor než na červené víno a je použitelná prakticky na všechny druhy bílého vína.
Červené víno:
Též servírujeme do sklenice s tvarem tulipánu baňatějšího tvaru s mírně uzavřeným okrajem.
Růžové víno:
Vynikne ve sklenici typu zvon – dole užší a k okraji se rozšiřuje. V těchto sklenicích můžeme podávat i vína k dezertům nebo lehká ovocná vína.
Šumivé víno:
Sklenice na víno typu flétna umožňuje, aby šumivé víno perlilo. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba to zachovat.
Portské víno:
Portská a sladká vína se podávají v menší sklenici na vyšší stopce.
Barikované víno:
Jeho bohaté aroma musí mít čas se rozvinout, proto k servírování používáme velké kalichovité sklenky.
Jak si víno vychutnat?
Sklenici naplňte do třetiny a kruhovitým pohybem pak sklenici tzv. zavíníte. Přičichněte a vychutnávejte aroma vinného moku.
Dekantace
Při této činnosti se víno přilévá z láhve do dekantéru nebo karafy za účelem oddělení sedimentu na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Dekantují se především starší červená vína, ale také bílá vína za účelem provzdušnění.
Buďte první kdo přidá komentář