Zázvor je jedním z nejvýznamnějších a nejpoužívanějších koření na světě, jeho původ však není zcela jasný. Někteří tvrdí, že pochází z jihu Indie, jiní zase, že byl objeven v Číně. V dnešní době jsou vyboulené kořeny zázvoru dostupné v supermarketech po celý rok.
Výběr a skladování
- Stáří zázvoru při sklizni má velký vliv na jeho chuť. Mladý zázvor má světlou a tenkou slupku s narůžovělou špičkou, je šťavnatější, ostřejší a jemnější než zralejší;
- Zralý zázvor má silnější tmavší slupku a velmi vláknitou dužinu. Jeho chuť je výrazně silnější;
- Nekupujte zázvor, který je měkký a vykazuje známky vadnutí nebo dokonce plísně;
- Zázvor lze skladovat ve vakuových dózách po dobu několika týdnů.
Úprava zázvoru
Pokud ho před použitím zmrazíte nebo máte příliš mladý, je vhodné ho nejprve oloupat, k tomu použijte loupací nůž.
Nejvhodnější je zázvor nastrouhat pomocí stabilního prkénka a struhadla.
Zázvor a jeho podoby
- sušený zázvor – hodí se do omáček a polévek, při pečení a smažení pokrmů
- čerstvý zázvor – výborný pro čaj, na vaření, do limonád, příloha k sushi
- nakládaný zázvor – může být součástí bonbónů, lízátek a žvýkaček (kandovaný)
Léčivé účinky zázvoru
- Antibakteriální
- Protizánětlivý
- Usnadňuje trávení a pomáhá proti nevolnostem
- Pomáhá proti chřipce a rýmě
Zázvor může i škodit
Zejména při požití množství většího než 5 g denně může zázvor způsobit poměrně vážné zdravotní potíže, např.:
- Nevolnost a střevní potíže
- Srdeční poruchy
- Bolesti hlavy
Děti do dvou let by neměly závor užívat vůbec.
Zázvorový čaj proti nachlazení
potřebujeme čerstvý zázvor, který nastrouháme (max. 4 gramy). Přelijeme v hrnečku vařící vodou a necháme cca 5 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, přidáme lžíci medu a šťávu z 1/2 citronu. Pijeme teplý.
Kuřecí kebab se zázvorem:
Ingredience:
300g kuřecích prsíček, 1 lžíce zázvorového vína, 1 lžíce sójové omáčky se sníženým obsahem soli, 1 lžička rostlinného oleje, 2 lžičky worcestrové omáčky, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, nakrájená jarní cibulka
- Smíchejte kuřecí maso a ostatní přísady do velké mísy. Směs ponechte v chladu přes noc.
- Předehřejte gril. Napíchejte kousky masa na špízy a oddělte marinádu. Poté maso začněte péct a přitom potírejte marinádou, dokud nezměkne.
- Podle chuti posypte jarní cibulkou.
Kuřecí maso je nejlepší nechat v marinádě přes noc. Podáváme s dušenou rýží a zeleninou (brokolice, mrkev, fazole a nakrájená cherry rajčátka).
Buďte první kdo přidá komentář